Αφού νίκησε τον Κρόνο ο Δίας έγινε δικαιωματικά αρχηγός των θεών του Ολύμπου και μοίρασε τον κόσμο και με τα δυο του τα αδέρφια. Εκείνος κράτησε τη γη και τον αέρα, στον Πλούτωνα έδωσε το βασίλειο του Κάτω Κόσμου και στον Ποσειδώνα τη βασιλεία της Θάλασσας. Ήταν ο πιο μεγάλος απ' τα αγόρια του Κρόνου ο Ποσειδώνας, ωστόσο υποτάχτηκε αμέσως στον Δία. Και πάντοτε, όσο και να γκρίνιαζε εκτελούσε τις εντολές του.
Έγινε Θεός της Θάλασσας, αλλά και όλου του υγρού στοιχείου δηλαδή των λιμνών, των ποταμών και των πηγών. Οι αρχαίοι Έλληνες τον φαντάζονταν μεγαλοπρεπή με λευκή γενειάδα και να κρατάει πάντα την φοβερή του τρίαινα με την οποία ανακάτευε τη θάλασσα και δημιουργούσε τρικυμίες. Πίστευαν ακόμα ότι ο Ποσειδώνας δημιουργούσε τους σεισμούς γι' αυτό λεγόταν και Κοσμοσείστης.
Γιος του Κρόνου και της Ρέας και αδελφός του Δία κατοικούσε πότε στον Όλυμπο και πότε στο παλάτι του στα βάθη της θάλασσας, όπου ζούσε και η γυναίκα του, η Νηρηίδα Αμφιτρίτη. Κατά μια εκδοχή μεγάλωσε στη Ρόδο όπου, μετά την ένωσή τους με την Αλία, αδελφή των Τελχινών, γεννήθηκαν έξι γιοι και μια κόρη, η Ρόδη, που έδωσε το όνομά της στο νησί. Ήταν πατέρας ακόμα του Θησέα, αλλά και του Προκρούστη και του Σκίρωνα και γιγάντων: των δίδυμων Ώτου και Εφιάλτη (από την ένωσή του με την Ιφιμέδεια, κόρη του βασιλιά της Θεσσαλίας), του Τιτυού (από την Ελαρά, κόρη του Ορχομενού και του Ωρίωνα (από την Ευρυάλη, κόρη του Μίνωα. Θεωρούνταν ακόμα εξημερωτής του πρώτου αλόγου αλλά και γεννήτορας του μυθικού αλόγου Πήγασου.
Related Posts :
- Back to Home »
- Ελληνικη μυθολογια και αστρολογια »
- Ποσειδώνας