Posted by : Silversurfer



H Μικρή 'Αρκτος, το μύθο της οποίας προαναφέραμε, οφείλει την ονομασία της στο Θαλή το Μιλήσιο.
Ας δούμε τώρα πώς Θα την εντοπίσουμε πάνω στον ουρανό.
Αν ενώσουμε με μια γραμμή τα άστρα β και α της Μεγάλης 'Αρκτου και προεκτείνουμε τη γραμμή αυτή προς τα δεξιά σε απόσταση ίση με το πενταπλάσιο περίπου της απόστασης β-α, Θα συναντήσουμε τον Πολικό, που είναι το τελευταίο και λαμπρότερο άστρο της ουράς τον αστερισμού της Μικρής 'Αρκτον. Τα δύο άλλα άστρα της ουράς, τα δ και ε, οι αρχαίοι 'Ελληνες τα ονόμαζαν Χορευτές, ενώ οι Λατίνοι Λουντέντες.
Τη Μικρή 'Αρκτο τη διακρίνουμε στον ουρανό με κάποια δυσκολία, γιατί τα περισσότερα άστρα της είναι αμυδρά. O αστερισμός αυτός περιλαμβάνει 23 άστρα. Από αυτά εμείς βλέπουμε μόνο τα 7 λαμπρότερα, που σχηματίζουν ενώνοντας τα με νοητές ευθείες ένα σχήμα παρόμοιο με της Μεγάλης 'Αρκτου, αλλά μικρότερο και σε αντίστροφη Θέση. Μοιάζει κι αυτό με μια μικρότερη κατσαρόλα, που φαίνεται να χύνει το νερό της στη μεγαλύτερη κατσαρόλα της Μεγάλης 'Αρκτου.
m Πολικός, το α της Μικρής 'Αρκτου, είναι 2ον μεγέθους και βρίσκεται πολύ κοντά στο Βόρειο Πόλο τον ουρανού. Από τη θέση τον αυτή πήρε το όνομά τον και τον χρησιμοποιούμε για τον προσανατολισμό μας τη νύχτα, γιατί μας δείχνει πάντα το Βορρά.
m αστερισμός της Μικρής 'Αρκτου είναι κι αυτός θεμελιώδης, γιατί μαζί με τη Μεγάλη 'Αρκτο χρησιμεύει για την αναγνώριση και των υπόλοιπων ορατών αστερισμών του βόρειου ημισφαιρίού τον ουρανού. Είναι ο βορειότερος από όλους τους αστερισμούς. Ο Πολικός φαίνεται να μένει πάντα ακίνητος, γιατί είναι πολύ κοντά, όπως είδαμε, στο Βόρειο Πόλο τον ουρανού και όλα τα άστρα περιφέρονται γύρω τον.
'Όσα άστρα, λοιπόν, και αστερισμοί είναι κοντά στον Πολικό δε δύουν ούτε ανατέλλουν. Δεν κατεβαίνουν, δηλαδή,ποτε κάτω από τον ορίζοντα. Φαίνονται πάντα και ονομάζονται, όπως έχουμε πει, αειφανείς.
Σε διαφορετικές εποχές τον έτους η Μεγάλη 'Αρκτος έχει
διαφορετική Θέση στον ουρανό, όπως συμβαίνει με όλα τα στρα και με όλους τους αστερισμούς. 'Οπου, όμως, κι αν βρίσκεται αυτή στον ουρανό, ο τρόπος με τον οποίο εντοπί¬ζουμε τον Πολικό και τη Μικρή 'Αρκτο δεν αλλάζει.
Οι αρχαίοι 'Ελληνες ονόμαζαν τον αστερισμό της Μικρής Φοινίκη και Κυνόσουρα, όνομα που έφερε και μόνος ο Πολικός, τον οποίον
οι λαϊκές ονομασίες είναι: 'Αστρο Τραμουντάνας και 'Αστρο της Κλαδεντήρας.
Οι νεότεροι ονομάζουν τον αστερισμό Μικρή 'Αμαξα, Θεω¬ροντας τη Μεγάλη 'Αρκτο σαν τη Μεγάλη 'Αμαξα. Αυτές όμως, είναι ονομασίες που συναντάμε ακόμα και στον 'Αρα-το: στ. 27 «"Αρκτος άμα τροχόωσι τό δή, καλέονται "Αμαξαι».
Σύμφωνα με τον 'Αρατο οι δυο 'Αρκτοι είναι οι νύμφες Ελίκη και Κυνόσουρα, ή κατ' άλλους η Αδράστεια και η Ιδη, που έθρεψαν το νεογέννητο Δία με το γάλα της κατσί¬κας Αμάλθειας και τον φρόντισαν κατά την παραμονή τον στην Κρήτη. Εκεί, στο Δικταίο 'Αντρο, είχε γεννηθεί ο Θεός από τη Ρέα για να γλιτώσει από τον πατέρα τον τον Κρόνο, που έτρωγε τα παιδιά τον. Ο Δίας από ευγνωμοσύνη τις μετέτρεψε στις δύο 'Αρκτονς στον ουρανό, για να είναι αιώνια η δόξα τους.
Κατ' άλλους η Μικρή 'Αρκτος, εκτός από τον Αρκάδα, παριστάνει τον κύνα της Καλλιστώς ή της Αρτέμιδας• από αυτό προέρχεται και η αρχαϊκή ονομασία τον «Κυνός-ούρά».

{ 2 σχόλια... read them below or Comment }

Καλωσήρθατε στο astroblogic

Popular Post

Ιστολoγια που διαβαζω

  • Πληροφορία, προσοχή, νόημα και μέτρο - *«Όταν η πληροφορία είναι φθηνή, η προσοχή γίνεται ακριβή»* Ζούμε στην εποχή του κορεσμού της πληροφορίας. Η διανομή της έχει γίνει πανεύκολη. Όλοι έχουν έ...
    Πριν από 4 χρόνια
  • - 123
    Πριν από 5 χρόνια
  • Arthur Middleton Young - Στην Ελλάδα ακούμε, διαβάζουμε, και παίρνουμε αυτό που μας αξίζει. Αυτά τα πεδία και οι υποτιθέμενοι δάσκαλοι και ταγοί τους, είναι για τα πανηγύρια, με ελ...
    Πριν από 6 χρόνια
  • Brexit : astrological analysis - *United Kingdom, January 1, 1801 Greenwich, 00:00 am* *Source 1* : *"...**It is cast for the moment of the coming into force of the Act for the Union of G...
    Πριν από 7 χρόνια

Αρχειοθηκη

Blogger templates

- Copyright © Astroblogic -- Powered by Blogger - -