Posted by : Silversurfer

Ουάσινγκτον
Οι Αμερικανοί φαίνεται ότι έχουν μάλλον χαλαρά κριτήρια για το τι είναι επιστήμη. Σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Ιδρύματος Επιστήμης των ΗΠΑ (NSF), μόνο το 55% των πολιτών απορρίπτει την αστρολογία ως ψευδοεπιστήμη, ποσοστό που πέφτει τα τελευταία χρόνια και έχει συρρικνωθεί στο 42% στην ηλικιακή ομάδα των 18 έως 24 ετών.

Τα στοιχεία για την αστρολογία και γενικά για την ψευδοεπιστήμη περιλαμβάνονται σε ευρύτερη έκθεση του NSF για τη στάση του κοινού προς την επιστήμη.

Το 2012, το ένα τρίτο των Αμερικανών (32%) θεωρούσε την αστρολογία «κάπως επιστημονική» και ένας στους δέκα (10%) δήλωνε ότι η μελέτη της επίδρασης των άστρων είναι «πολύ επιστημονική».

Συγκριτικά, το 92% των Κινέζων δήλωνε το 2010 ότι δεν πιστεύει στα ωροσκόπια.

Ακόμα πιο ανησυχητική είναι η διαπίστωση του NSF ότι η στάση των Αμερικανών απέναντι στην επιστήμη κινείται προς τη λανθασμένη κατεύθυνση. Ο σκεπτικισμός για το ρόλο των ουράνιων σωμάτων κορυφώθηκε το 2004, όταν το 66% των ερωτηθέντων θεωρούσε την αστρολογία ανοησία. Έκτοτε, το ποσοστό φθίνει και φθίνει.

Οι νέοι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα πρόθυμοι να δώσουν στην αστρολογία το χαρακτήρα της επιστήμης. Η πλειονότητα των ερωτηθέντων στην ομάδα των 18-24 ετών (58%) δεν επέλεξε την απάντηση «η επιστήμη δεν είναι καθόλου επιστημονική».

Εκτός από την ηλικία, σημαντικό ρόλο παίζει το μορφωτικό επίπεδο. Για παράδειγμα, το 72% των ερωτηθέντων με πτυχίο πανεπιστημίου απάντησε ότι η αστρολογία  «δεν είναι καθόλου επιστημονική», συγκριτικά με 34% όσων δεν είχαν απολυτήριο λυκείου.

Παρόλα αυτά, η αστρολογία συναρπάζει ανθρώπους όλων των ομάδων, όπως την πρώην πρώτη κυρία Νάνσι Ρέιγκαν, η οποία είναι γνωστό ότι προσέλαβε αστρολόγο μετά τη δολοφονική απόπειρα κατά του συζύγου της.

Όπως σχολιάζει ειρωνικά ο δικτυακός τόπος του United Press International, η κ. Ρίγκαν μάλλον ανήκει στην κατηγορία ανθρώπων που θεωρούν τα ωροσκόπια «κάπως επιστημονικά». Όταν ρωτήθηκε το 1989 για το εάν η αστρολογία προστάτευσε τον Ρόναλντ Ρέιγκαν από νέους κινδύνους, απάντησε «Δεν πιστεύω στα αλήθεια ότι το έκανε, αλλά δεν πιστεύω στα αλήθεια ούτε ότι δεν το έκανε».

Η αλήθεια είναι ότι η αστρολογία δεν είναι επιστήμη αφού δεν συμμορφώνεται με βασικές απαιτήσεις της επιστημονικής μεθόδου, όπως το ότι τα αποτελέσματα ενός οποιουδήποτε πειράματος πρέπει να μπορούν να επαναληφθούν από ανεξάρτητους ερευνητές, ή ότι πρέπει να υπάρχει τρόπος διάψευσης ενός ισχυρισμού.

Επιπλέον, οι επιστημονικές μελέτες για την αστρολογία δεν έδωσαν καμία ένδειξη που υποστηρίζει τους ισχυρισμούς της, και επιπλέον δεν υπάρχει κάποιο γνωστό φυσικό φαινόμενο μέσω του οποίου τα ουράνια σώματα μπορούν να επηρεάζουν τις τύχες των ανθρώπων.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης
Newsroom ΔΟΛ

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Καλωσήρθατε στο astroblogic

Popular Post

Ιστολoγια που διαβαζω

Αρχειοθηκη

Blogger templates

- Copyright © Astroblogic -- Powered by Blogger - -