Posted by : Silversurfer



Είσαι η ψυχή του πάρτι... ή στέκεσαι στη γωνία; Η απάντηση έχει γραφτεί πολύ προτού γεννηθούμε και, σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, δεν σχετίζεται σε τόσο μεγάλο βαθμό με την ανατροφή.

Το εάν κάποιος είναι κοινωνικός, έχει πολλούς φίλους και του αρέσει να βγαίνει έξω ή αντίθετα επιλέγει τη συντροφιά του εαυτού του μέσα στο σπίτι, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα γονίδιά μας. Αυτό τουλάχιστον υποδεικνύει νέα επιστημονική έρευνα, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Νικόλα Χρηστάκη.

Ο Χρηστάκης και οι συνεργάτες του Τζέιμς Φάουλερ και Κρίστοφερ Ντόουζ του Πανεπιστημίου Σαν Ντιέγκο μελέτησαν το στιλ ζωής και την κοινωνική δικτύωση περισσότερων από 1.000 δίδυμων έφηβων αδερφών.

Η προσωπικότητα

Οι Αμερικανοί ερευνητές προχώρησαν ένα ακόμη βήμα στη θεωρία που πρεσβεύει ότι γονίδια επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη διαμόρφωση της προσωπικότητας. Οπως αναφέρεται στα «Πρακτικά» της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, όπου δημοσιεύεται η έρευνα, «υπάρχει ισχυρή γενετική τάση που καθορίζει τη θέση που κατέχει κάθε άνθρωπος στον ευρύτερο κοινωνικό ιστό».

«Η γενετική αυτή τάση πιθανότατα οφείλεται σε λόγους που σχετίζονται με την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους», λέει ο Χρηστάκης, εξηγώντας ότι άλλες φορές ήταν σημαντικό για έναν άνθρωπο να βρίσκεται στο κέντρο ενός κοινωνικού δικτύου, όταν για παράδειγμα υπήρχε έλλειψη φαγητού, ενώ σε περιπτώσεις επιδημίας ήταν σημαντικό να απομακρύνεται όσο το δυνατόν περισσότερο.

Γονιδιακοί παράγοντες

Σύμφωνα επίσης με τον Χρηστάκη, γονιδιακοί παράγοντες προσδιορίζουν το πόσο δημοφιλής είναι κάποιος και το εάν έχει ευχέρεια να διευρύνει το κοινωνικό του δίκτυο των φίλων. «Διαπιστώσαμε ότι το πόσο διασυνδεμένοι είναι οι φίλοι κάποιου, εξαρτάται από τα γονίδιά του», είπε ο Χρηστάκης, διευκρινίζοντας ότι λόγω γονιδίων μερικοί άνθρωποι έχουν τέσσερις φίλους που γνωρίζονται μεταξύ τους και μερικοί άλλοι έχουν τέσσερις φίλους που δεν γνωρίζονται καθόλου μεταξύ τους.

(Ο Χρηστάκης και ο Τζέιμς Φάουλερ είναι γνωστοί στον επιστημονικό κόσμο για προηγούμενες έρευνές τους, που είχαν δείξει πως το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η ευτυχία εξαπλώνονται στα κοινωνικά δίκτυα.)


ΙΩΑΝΝΑ ΝΙΑΩΤΗ (Πηγές: «The Telegraph», Reuters, ΑΠΕ)
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 28/01/2009

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Καλωσήρθατε στο astroblogic

Popular Post

Ιστολoγια που διαβαζω

  • Πληροφορία, προσοχή, νόημα και μέτρο - *«Όταν η πληροφορία είναι φθηνή, η προσοχή γίνεται ακριβή»* Ζούμε στην εποχή του κορεσμού της πληροφορίας. Η διανομή της έχει γίνει πανεύκολη. Όλοι έχουν έ...
    Πριν από 4 χρόνια
  • - 123
    Πριν από 5 χρόνια
  • Arthur Middleton Young - Στην Ελλάδα ακούμε, διαβάζουμε, και παίρνουμε αυτό που μας αξίζει. Αυτά τα πεδία και οι υποτιθέμενοι δάσκαλοι και ταγοί τους, είναι για τα πανηγύρια, με ελ...
    Πριν από 6 χρόνια
  • Brexit : astrological analysis - *United Kingdom, January 1, 1801 Greenwich, 00:00 am* *Source 1* : *"...**It is cast for the moment of the coming into force of the Act for the Union of G...
    Πριν από 7 χρόνια

Αρχειοθηκη

Blogger templates

- Copyright © Astroblogic -- Powered by Blogger - -